Acest lucru este aşadar normal să se întâmple, dar la bătrâneţe. Dacă apare mai devreme, mergeţi la un medic orelist.

„Dacă o luăm de sus în jos, încercăm să căutăm o obstrucţie nazală. O obstrucţie nazală poate să însemne deviaţie de sept, rinită cronică, rinită alergică, poate să însemne polipoză nazală în situaţii mai rare sau sinuzita cronică,” mai spune medicul.

Cu alte cuvinte, sforăitul este un semnal de alarmă pentru toate aceste afecţiuni. Iar uneori problemele pot fi chiar foarte grave.

„Tumorile benigne sau maligne, dintre cele maligne ar putea fi cancerul de cavum, cancerul de fosă nazală, cancerul de sinus maxilar extins în fosă nazală, dintre tumorile benigne pot fi vegetaţiile, în primul rând care persistă chiar şi la adultul tânăr, pot fi polipoze nazale, la cei alergici,” precizează dr. Cezara Danciu, medic primar O.R.L.

Şi ţigările pot duce la apariţia sforăitului.

„Fumătorii pot sforăi din cauza mucoaselor care sunt stimulate alergic. Fumul e un alergen şi atunci produc această vasodilataţie şi această rinită cronică care şi ea poate să dea această sforăială”, afirmă dr. Cezara Danciu.

Medicii atrag însă atenţia în special persoanelor care au kilograme în plus!

„Când acumulăm kilograme în plus, burta în ortostatism tinde să ridice diafragmul şi atunci respiraţia este mult mai grea”, mai spune dr. Cezara Danciu.

Persoanele obeze sunt predispuse nu doar sforăitului, ci şi apneei în somn, o boală în urmă căreia respiraţia se opreşte în timpul nopţii.

„Dacă la început sforăitul poate să fie intermitent, el va deveni cronic şi va fi urmat la scurt timp şi de apariţia sindromului de apnee obstructivă în timpul somnului, de aceea partea aceasta referitoare la sforăit se va adresa pneumologului pentru depistarea precoce a sindromului de apnee obstructivă în timpul somnului”, explică dr. Veronica Șurlea, medic primar pneumolog cu competenţă în somnologie.

Netratată, apneea în somn poate duce chiar şi la moarte. De multe ori se întâmplă însă ca persoana care sforăie să se bazeze pe dormitul pe o parte. Nu este o soluţie, atrag atenţia specialiştii.

„Dacă ai o deviaţie de sept sforăi în toate poziţiile, te mai linişteşti un pic, te trezeşti, iar te întorci pe partea cealaltă până când adormi,” spune dr. Cezara Danciu.

„Sforăim mai puternic pe spate pentru că tendinţa sângelui este de acumulare de clivă în cornetele nazale şi atunci dacă există o rinită cronică hipertrofică cu mărire de volum a cozilor, a zonelor posterioare din spatele nasului, a cornetelor inferioare, stând pe spate cornetele vor deveni voluminoase tocmai în acea zona şi se va bloca nasul”, precizează dr. Corina Mella, medic primar ORL.

Alteori, întoarcerea pe o parte poate funcţiona.

„Pe o parte dacă stăm, sângele se adună de cliv doar într-un cornet nazal, cealaltă fosă nazală devenind liberă şi atunci pacientul respiră pe burtă, nu aş putea să vă spun dacă o situaţie reală, dar datorită poziţionării căilor respiratorii, respiraţia este mai facilă. Pacienţii respiră mai bine stând pe burtă şi, atunci, evident sforăie mai puţin”, mai spune dr. Corina Mella.

Asta nu înseamnă însă că se rezolvă cauza. Aşadar, mergeţi la medic pentru a trata afecţiunea de bază. Dacă însă sforăitul este ocazional, poate fi vorba pur şi simplu de un nas înfundat.

 

Click aici pentru videoclip si inregistrare: https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/afectiunile-pe-care-le-poate-indica-sforaitul-515113