Sunteţi mai mereu răciţi, în ciuda tratamentelor? S-ar putea ca, de fapt, să nu fie vorba de răceală, ci de astm bronşic. Nu toate formele acestei boli debutează cu o criză de sufocare. O persoană cu astm bronşic are momente în care se simte foarte rău şi momente în care este foarte bine. Dacă nu ajunge la medic în perioada în care are crize, boala este greu de depistat. Chiar şi analizele ies bine. În plus, există şi forme cu simptome înşelătoare. Nu e de mirare că mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi şi după 2-3 ani de la debutul astmului.

Un simptom înşelător este tusea seacă. Problema este că poate avea peste 20 de cauze, printre care refluxul gastroesofagian, sinuzita, rinita alergică, dar şi astmul. Dr. Veronica Șurlea, medic primar pneumolog: „Orice tuse care nu este productivă, care trenează mai mult de 4-6 săptămâni trebuie investigată şi efectuarea unei simple spirometrii cu test bronhodilatator poate să elucideze etiologia tusei”.

Şi senzaţia de greutate în piept poate fi semnul unui astm bronşic, dar şi al altor afecţiuni. Dr. Veronica Șurlea, medic primar pneumolog: „Uneori această simptomatologie poate fi pusă pe seama unei malformaţii a cutiei toracice, pe seama unei oboseli cronice, de multe ori e confundată cu durerea din infarctul de miocard sau, pur şi simplu, din cauza creşterii în greutate.”

Crizele de sufocare sunt semn clar de astm, dar nu toate sunt spectaculoase şi astfel pot fi trecute cu vederea. În plus, poate apărea şi un şuierat. Dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog: „Ei simt o greutate în a trage aer în piept, dar şi în momentul în care expiră, atunci apare şuieratul respectiv. Se aude. Multe persoane descriu în crizele de sufocare acel suspin, acel oftat adânc. Nu! Asta nu se numeşte dispnee, cu toţii mai avem din când în când câte o apăsare pe suflet, cu toţii simţim din când în când nevoia să oftăm adânc. Respiraţia şuierătoare poate apărea şi în timpul unor aşa-zise răceli.”