Peste 40 de măşti purtate de bolnavii de cancer, la radioterapie, au fost transformate în opere de artă. Lucrările transmit strigătul celor care înfruntă boala şi lipsurile din sistem, dar şi mesajul că există viaţă după cancer. Măştile au fost expuse la galeria artelor de la Cercul Militar Naţional.

Colecţionarul de artă Crinu Cornel Şurlea a învins cancerul care-i atacase corzile vocale acum aproape trei ani. Dar nu şi amintirile zilelor de chin în care îşi punea masca, pentru ca radiaţiile să atace tumoarea, fără să-i afecteze capul.

Amintirea chipurilor chinuite l-a chemat înapoi în spital. A recuperat masca, a acoperit-o cu foiţă de aur şi a transformat-o într-o imagine a speranţei.

Suferinţa, o suferinţă cruntă, nedreaptă, l-a făcut să-şi regăsească şi identitatea şi să vadă o altă latură a vieţii.

Împreună cu 65 de artişti a transformat măştile pentru radioterapie în artă. S-au strâns aproape 150 de lucrări, care au apărut şi într-un catalog. Banii obţinuţi din vânzare vor fi folosiţi pentru bolnavii lipsiţi de sprijin.

Sunt pacienţi care îşi modifică cursul bolii printr-o atitudine pozitivă, prin psihic, prin colaborare, iar cel mai important factor e familia.

Mesajul acestei expoziţii este că există viaţă după cancer.

Mai multe lucrări vor ajunge în spitale, pentru a le insufla speranţă celor care luptă cu boala.

 

Inregistrare video: http://stiri.tvr.ro/ma–tile-purtate-de-bolnavii-de-cancer–la-radioterapie–au-fost-adunate-intr-o-expozi–ie_817942.html#view